Informatie

Olijfpicholine: een heerlijke olijf uit de tuin

Olijfpicholine: een heerlijke olijf uit de tuin


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Consumenten zijn zich er nog te vaak niet van bewust: olijfolie uit Nîmes profiteert sinds 2004 van een AOC: Designation of Controlled Origin. Een garantie voor kwaliteit, de erkenning van een voorouderlijk Gard-land!

Omdat de Gard alle ingrediënten concentreert die gunstig zijn voor de teelt van de olijfboom: een filterbodem, gemaakt van een laag kiezelstenen en een ondergrond van rode klei, de zon en temperaturen die in het begin sterk dalen. van de winter.

Een precieze mix van olijfsoorten

Verschillende soortenolijven rijpen in de boomgaarden van de Gard. Voornamelijk picholine, waarvan de typische smaak (vol en licht gepeperd) het mogelijk heeft gemaakt om AOC te verkrijgen en dat 70% in de samenstelling van AOC-oliën is. Maar ook 'Aglandau' en 'Négrette' die de smaak van de stervariëteit zoeten, maar sommige producenten kiezen ook voor monovariëtale oliën.

Sinds de erkenning van de appellatie zijn de boomgaarden van Nîmes snel gegroeid. De Gard heeft momenteel ongeveer 3.900 hectare olijventeeltareaal gewijd aan de productie van olijfolie, of 8% van het nationale olijventeeltareaal, waardoor het de 3e Producent afdeling.

Een olijfcultuur die in de loop van de tijd is ontstaan

Jonge bomen worden in de vroege herfst of lente geplant en worden op driejarige leeftijd gesnoeid. Ze geven hun eerste olijven op vijfjarige leeftijd, met een volle oogst na acht jaar.

De discrete bloei van olijfbomen vindt eind mei plaats. In juli wordt de vrucht van de olijfboom groter, de steen van de olijf verhardt; De olie verschijnt in augustus in de olijven, waarna ze hun groei versnellen tot september - oktober wanneer de eerste groene olijven worden geoogst. Begin november verandert de kleur van de olijf (het is veraison) en de olijvenrassen die voor olie bestemd zijn, worden tot januari geoogst.

Ongeacht de variëteit, een groene olijf is een onrijpe olijf, in tegenstelling tot een donkere olijf, met meer of minder uitgesproken tonen, afhankelijk van de variëteit. We zullen het kiezen op basis van de intensiteit van de smaak die we aan de olie willen geven. Nauwelijks rijpe olijven zorgen voor meer aroma's en polyfenolen, bijna zwarte olijven zorgen voor een betere olieopbrengst, maar meer gedempte smaken.

 • Vind ons blad gewijd aan olijfboomteelt
 • Gezondheid: gezondheidsvoordelen en deugden van olijfolie

Adresboek

Molen van Villevieille in Sommières (30250) Tel. : 04 66 80 03 69

Molen van Costières in St Gilles (30800) Tel: 04 66 87 42 43

Comité voor toerisme van de Gard: www.tourismegard.com

Door Marie Petitcerf


Video: Olijfbomen bij (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Aldwyn

  is not more exactly

 2. Connell

  Ik bevestig. Ik ben het eens met alles hierboven verteld.

 3. Jedd

  Ik bedenk dat u zich vergist. Ik stel het voor om te bespreken.

 4. Burkhart

  Ja werkelijk. Zo gebeurt het.Schrijf een bericht