Planten en gezondheid

Linzen: rijk aan vezels en vitamines

Linzen: rijk aan vezels en vitamines


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De linze, een essentieel voedsel. Linzen worden al sinds de oudheid gekweekt voor hun zaden, die zeer rijk zijn aan voedingsstoffen en vooral aan eiwitten.

Lees ook:

  • Linzen goed laten groeien
  • Recepten met linzen

Eigenschappen, voordelen en deugden van lenzen

Je hebt het deze zomer voor je salades gebruikt, de linze zal dit najaar en tijdens de winter nog steeds bij je maaltijden passen. De lens is rijk aan vezels (4 g per 100 g, of ongeveer 15% van de dagelijkse behoefte), waardoor een goede assimilatie en goede spijsvertering. Linzen zijn ook rijk aan complexe koolhydraten interessante energiebron die langzaam verspreidt. Het hoge vezelgehalte maakt het een ideale bondgenoot voor de darmen lui.

Een van de andere sterke punten van delens is het gehalte aan plantaardige eiwitten, van goede kwaliteit. Dus mensen die weinig of geen dierlijke eiwitten eten, kunnen de peulvruchten met graanproducten of noten, waardoor ze vervolgens volledige eiwitten kunnen verkrijgen (die alle essentiële aminozuren bevatten)

De bijdrage vitamine B en magnesium (32 mg per 100 g, 9% van de dagelijkse behoefte) linzen is ook significant. Een aanwinst om een ​​goede hartslag te bevorderen en het immuunsysteem op peil te houden.

Nadeel? Linzen kunnen voor sommige mensen moeilijk te verteren zijn.

Lekker bij vlees

Als het om koken gaat, hebben linzen het voordeel dat ze een kortere kooktijd nodig hebben dan de meeste peulvruchten. We zijn meer bekend met de groene of bruine linze, die soms in soepen wordt gebruikt, maar we vinden ook de koraallinze (ook wel rode linze genoemd) iets kleiner.

Het koken van linzen is niet nodig geen vooraf inweken. Spoel ze snel af met koud water en plaats ze in een pan met 3 keer hun volume koud water ongezouten. Breng aan de kook en kook afgedekt gedurende 20 tot 25 minuten. Proeven, uitlekken.

Ze zijn heerlijk bij vlees (kalfsvlees, varkensvlees, worstjes, ham, spek). Schroom niet om ze te bereiden in salades, met sjalotjes, spekjes en een pittige vinaigrette of om heerlijke soepen te maken.


Video: Pompoensoep Marokkaanse variant (Mei 2022).