Tuinieren

Herfst: welke zaailingen in de moestuin?

Herfst: welke zaailingen in de moestuin?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is herfst niet afwezig in de plantkalender.

Van september tot en met januari worden winterse salades en vroege groenten in de moestuin geplant.

Lees ook:

> Maankalender voor tuinieren met de maan
> Tuinmanagenda van september tot december

Herfst zaaien

Het risico op hittegolven verdwijnt, onkruid kracht verliezen, insecten zijn minder ongedierte en regen vervangt water. Het weer is minder mooi, de dagen worden korter, maar de herfst heeft nog steeds enkele grote voordelen voor tuinders. En dit is een seizoen om te zaaien, vooral wintersalades en vroege groenten.

Raket, mesclun, verkauwd zijn direct beschikbaar, net als bonen, rapen en winter radijs. Door de zaden eerst te weken, kunnen ze ontkiemen, maar daarna is het beter om niet te veel water te geven. Herfstzaailingen groeien nog beter als ze hun toevlucht zoeken op een plek in de tuin die beschermd is tegen de wind en geniet van een zuidelijke blootstelling.

Praktisch en vroeg zaaien

Met de mogelijkheid om ze vanaf september te zaaien, is de spinazie spelen zelfs de hulp van de tuinman omdat ze het onkruid van het perceel voorkomen en vanaf november verbruikbaar zijn.

Idem voor bonen die weer in de mode zijn, nadat ze bijna van ons bord zijn verdwenen. In de moestuin dienen ze alsgroene mest omdat zijn wortels de bodem verrijken door stikstof uit de lucht te binden. Bovendien, als de plant eenmaal is gesneden, rot deze snel en verandert in compost.

Als de winter aanbreekt, kunt u met het gebruik van een beschutte kwekerij zaaien rapen vanaf januari. Ze houden van zachte en koele bodems, rijk aan humus maar niet kalkhoudend. Bepaalde soorten groenten en aromaten zijn ideaal om vroeg te zaaien, ook als het koud is en de grond bevroren is. In deze categorie vinden we de uien, sla, wortels vroege, ronde erwten, koolraap, en ook dedille, de kervel waar de peterselie. Bedekt met een dun laagje compost, de zaden ontkiemen zodra de temperatuur zachter wordt. De oogst kan beginnen als de lente nog maar net komt.

Fabienne Smooth


Video: Rondleiding door de kas! De kas begin Augustus! Jans moestuin 2020#31 (Mei 2022).