Fruitbomen

De kweepeer, al millennia gecultiveerd en nog weinig bekend

De kweepeer, al millennia gecultiveerd en nog weinig bekend


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Je hebt genoeg van de traditionele appelmoes of de klassieke aardbeienjam. Wat als je innoveert met kweepeer?

Van de kweepeer boom, een boom van 4m tot 6m, wordt de kweepeer al minstens 4000 jaar gekweekt. Oorspronkelijk afkomstig uit Iran, ontwikkelde de cultuur zich in de oudheid in het Middellandse Zeegebied. De Grieken beschouwden het als de vrucht van Venus. Elke bruid moest voor haar huwelijksnacht een kweepeer proeven. Sommige historici associëren het met appels uit de tuin van de Hesperiden. Het heette toen "Cydons appel" of "Cydonische peer", naar de naam van een regio in het noorden van Kreta. Zelfs vandaag worden kweeperen uit deze regio het meest gewaardeerd door fijnproevers. In Frankrijk wordt kweepeer geteeld in kleine boomgaarden in het zuidoosten en noordoosten. Drie soorten domineren de kramen van onze markten: de Champion, de Giant van Vranja en de kweepeer van Portugal.

Lees ook: de kweepeer zorgt voor de darmen

Om gebakken, in jam of in gelei te consumeren

Rauw, kweepeer is te samentrekkend om te eten. Om het te koken, moet je zijn schil verwijderen.

Een truc om het zacht te maken: dompel het fruit 15 minuten onder in kokend water en laat het daarna afkoelen. De vrucht zal dan gemakkelijk schillen met een dunschiller.

Een scheutje citroensap zodat het niet donker wordt. Gelei, vruchtengelei, cakes of tajines van lamsvlees of gevogelte, u kunt tal van zoete of hartige recepten maken.

Het recept: gebakken kweepeer en eendenborst in de oven.

Voor 4 personen: 2 grote of 4 kleine kweeperen, ½ citroen, 2 eendenborsten, 1 theelepel. eetlepel honing, 20 g boter, zout, peper, vijf kruiden.

Verwarm de oven voor op 220 °. Schil de kweeperen. Verwijder het centrale deel. Snijd ze in dunne partjes en citroeer ze. Kook de plakjes kweepeer in een grote sauteerpan in boter. Voeg honing, kruiden toe en meng. Dek af en kook gedurende 30 minuten, af en toe roeren. Doorkruis de huid van de borsten. Breng op smaak met peper en zout aan beide kanten en doe in een schaal. Bak eerst op de huid in ca. 8 min. Draai ze om en bak nog 8 minuten. Snijd de eendenborsten uit de oven in plakjes van 1 cm en serveer met de gebakken kweepeer.

Om te ontdekken: al onze recepten met kweepeer

Visueel krediet: © Philippe COLIN / Interfel


Video: Thomas Sowell - Disparity is Not Discrimination (Mei 2022).