Tuinieren

Het leven gaat door in de moestuin

Het leven gaat door in de moestuin


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Geen rust voor de tuinman! Na de zomeroogst, aan het begin van het schooljaar, is het tijd om wintergroenten te zaaien en te planten.

Zodra de oudste van uw planten bonen geef niet meer, snijd hun stengels vlak af en laat de wortels in de grond, zodat hun knobbeltjes gevuld blijven met stikstof, gefixeerd door bacteriën om de grond te verrijken. Passeer de haak om waterpas te zetten en installeer op hun plaats de spinazie winter. Als ze een paar bladeren hebben, mulcht je ze met dode bladeren die met een maaier zijn geplet.

In plaats van courgettes, plant onder een frame of plastic tunnel open en geventileerd de sla winter gezaaid in september. Als de winter zacht is, vormen ze hun appel in maart, anders is het april of mei. Bescherm ze alleen bij strenge vorst tegen de kou om het risico op rot te verminderen.

Maak plaats voor veldsla!

Zaai vanaf half augustus de rapen herfst en winter "Boule d'Or geel", de platte raap uit Milaan en de "Nancy": ze hebben geen last van hitte, gaan niet naar zaad en blijven mals en zonder bitterheid. Bescherm ze tegen vorst (- 10 °) met twee of drie lagen dwangsluier op de bladeren. Je oogst ze vanaf eind oktober.

U kunt de verkauwd tot eind september, zeker als je in een gebied met milde winters woont. Kies voor het zaaien in het late seizoen "Coquille de Louviers", die vorstbestendig is en tot het einde van de winter blijft produceren, wanneer alle witlof wordt gegeten. Als het warm en droog is, bescherm je zaailingen dan met varenbladeren, cedertakken of omgekeerde kisten en houd de grond vochtig en zorg ervoor dat je voorzichtig water geeft, anders komt de veldsla er niet uit.

Radijs en groenbemester

Denk ook aan kleine radijsjes zoals "IJskaarsen" of de ijspegelradijs die je vanaf begin augustus kunt zaaien voor een oogst van 4 tot 5 weken later. En als u nog ruimte heeft in uw tuin, zaai dan groene mest zoals phacelia, boekweit, karmozijnrode klaver, mosterd of rogge om te voorkomen dat de grond kaal blijft, om deze te verbeteren en te beschermen.


Lees ook:

  • September tot december, de kalender van de tuinman
  • Tuinieren met de maan, de maankalender

M.-C. H.

Visuele credits: Phovoir


Video: Inis Moestuin #32 composteren en geraniums u0026 lavendel stekken (Mei 2022).