Planten en gezondheid

Kerstboomsyndroom: pas op voor allergieën


Kerstboomsyndroom: pas op voor deze weinig bekende allergie

Mijn prachtige spar, koning van de bossen… en schimmel!

Voor sommige mensen met allergieën kan de kerstperiode een nachtmerrie worden.

Toelichtingen.

Allergie voor kerstbomen

Nies je zodra je de kerstboom nadert? Prikken je ogen? Huilen? Stop met zoeken naar de dader, hij staat midden in je woonkamer. Inderdaad, u lijdt zeer zeker aan het kerstboomsyndroom.

Waar gaat het over ?

De natuurlijke boom, die elk jaar enkele weken in huis komt, veroorzaakt al deze ongemakken. Een loopneus, pijnlijke ogen, niezen, piepende ademhaling, een verstopte neus, hoesten, vermoeidheid… al deze tekenen van allergische rhinitis zijn de manifestatie van een allergie voor de koning van de partij.

Deze allergie moet echter niet lichtvaardig worden opgevat, omdat het bij kinderen met astma ernstige astma-aanvallen kan veroorzaken.

De beschuldigde vorm

In het bijzonder is het dennenvorm waarvoor sommige mensen allergisch zijn. Door in de open lucht te groeien, konden veel schimmels zich nestelen in zijn schors. Eenmaal warm in de huiskamer gedijen al deze micro-organismen. Schimmels vermenigvuldigen zich met warmte en veroorzaken allergieën.

Zodra de eerste symptomen verschijnen, aarzel dan niet om met uw arts te praten of een allergoloog te raadplegen. Antihistaminegeneesmiddelen helpen u de vervelende symptomen van deze allergie te beperken.

Een DMARD kan ook de rest van het jaar worden gebruikt.

Een synthetische boom voor mensen met allergieën

Voor mensen met allergieën is het beter om geen natuurlijke boom in huis te zetten. Vervang het door een kunstmatige boom. Denk er in dat geval aan om de stofzuiger uit de doos te halen.

Slingers en decoraties moeten ook worden schoongemaakt, omdat er zich de afgelopen jaren stof en schimmel in kunnen hebben opgehoopt.

En voor degenen die niet van plan zijn een echte boom over te slaan, zet hem niet te vroeg op en bewaar hem maximaal zeven dagen. Zuiver ten slotte de lucht in uw huis door de kamer waar uw boom staat te ventileren, elke dag gedurende 10 tot 15 minuten.

Johanna Amselem


Visuele credits: Allergieën voor kerstbomen: © WavebreakMediaMicro - stock.adobe.com Kerstboom: © Lightfield Studios - stock.adobe.com Kerstbomen te koop: © Pixarno - stock.adobe.com


Video: Allergisch voor een kat of hond? Neem dan een varkentje als huisdier - RTL NIEUWS (Oktober 2021).