Tuinieren

Wat is permacultuur?

Wat is permacultuur?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Permacultuur is zowel voorouderlijk als innovatief en neemt de leer van de natuur over en verbetert deze om te streven naar overvloed en voedselautonomie.

Dit principe van permanente cultuur, gecreëerd door bioloog Bill Mollison in de jaren zeventig in Australië, baart momenteel opzien.

Vooral omdat het wordt gebruikt in stedelijke moestuinen die over de hele wereld groeien, in verband met de Incredible Edibles-beweging.

Het uiteindelijke doel: alle mensen op aarde voeden, en op een duurzame manier. Wat een weddenschap! "Het is een beweging die in een paar jaar tijd aan kracht heeft gewonnen", legt Carine Mayo uit, auteur van Guide to Permaculture. Het geeft antwoorden aan diegenen die een samenleving willen uitvinden die minder afhankelijk is van olie of gewoon een link met de natuur willen vinden door hun tuin te cultiveren ”.

Lees ook:

 • Hoofdprincipes van permacultuur
 • Permacultuur, groenbemester en compost
 • De permacultuurtuin, zelfvoorzienend, autonoom en winstgevend
 • Permacultuur, op de school van de natuur

Tegen de moderne landbouw in

“Door monocultuur en het gebruik van kunstmest zijn veel landbouwgebieden steeds minder bruikbaar”, zegt Karel Schelfhout, auteur van het Bio Grow Book.

Gebaseerd op het creëren van ecosystemen, biedt permacultuur dan zowel een nieuw leven aan de aarde, een nieuwe rol voor de tuinman, een nieuwe hoop op gezondheid en de consumptie van planten ". Bill Mollison beschrijft in zijn boek zijn doel: “Dat het mogelijk is om te oogsten zonder elk jaar te zaaien, om de bodem permanent te beschermen, om teelt en bebossing beter te combineren… [Dit] komt overeen met zoveel realiteiten die in Frankrijk en in de wereld, naar zoveel ingenieuze methoden van permacultuurboeren zonder het te weten! ". Het boek van Bill Mollison laat zien dat dit idee veel verder gaat dan een landbouwsysteem: het is een nieuwe visie op de mens in zijn lokale omgeving. Een geweldige aanmoediging om onze tuinen opnieuw te vegeteren met deze methode!

De principes van permacultuur

Het bos, dat bestaat uit verschillende ecosystemen die met elkaar in wisselwerking staan, is het basismodel: een bodem die permanent wordt beschermd, niet alleen door natuurlijk mulchen maar ook door de afwezigheid van mechanisch werk, giftig product of chemische mest, de alliantie van verschillende planten en de sterke aanwezigheid van meerjarige planten zonder de aanwezigheid van dieren, zoogdieren en vissen te vergeten, die deelnemen aan dit ecosysteem.

Onze tuinen moeten deze principes vervolgens aanpassen aan percelen op menselijke schaal: "Het is fotosynthetische landbouw", zegt Bill Mollison. Het eerste dat u moet doen, is daarom optimaal gebruik maken van de gratis energie van de zon; vandaar de zorg om zo vaak mogelijk 2 of 3 vegetatieniveaus over elkaar te leggen ”. Door de jaren heen zaaien de planten zichzelf opnieuw in, is de watergift beperkt, de tuinman is er alleen om te observeren, een paar doordachte aanpassingen te doen en alleen te oogsten wat hij nodig heeft.

Een nieuwe opvatting van de ... voedende tuin

"Deze aanpak geeft verrassende resultaten in tuinen", zegt Carine Mayo. Ideaal voor degenen die hun eigen voedsel willen produceren, permacultuur is veel meer dan een teeltmethode, het is een filosofie, een globale benadering die is gebaseerd op een ethiek gebaseerd op drie pijlers: zorg voor de aarde , zorg voor mensen, deel middelen en gewassen eerlijk ”. Sepp & Margit Brunner, auteurs van Permaculture for all, verzekeren dat het zelfs overeenkomt met "een nieuwe visie op de wereld" ...

Lees om verder te gaan: Inleiding tot permacultuur - Permacultuur één, door Bill Mollison en David Holmgren. The Bio Grow Book, door Karel Schelfhout en Mig, MamaEditions, € 39. De Gids voor permacultuur in de tuin, voor natuurlijke overvloed, door Carine Mayo, Terre Vivante edities, € 22. Permacultuur voor iedereen, door Sepp & Margit Brunner, editions du Rouergue, € 22,50.


Lees ook:

 • De belangrijkste principes van permacultuur
 • Permacultuur, groenbemester en compost
 • De permacultuurtuin, zelfvoorzienend, autonoom en winstgevend
 • Permacultuur, op de school van de natuur

Claire Lelong-Lehoang


Video: Kippen in de permacultuur moestuin. Moestuintip! (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Aldwyn

  mooie meiden

 2. Godfrey

  Naar mijn mening is het een interessante vraag, ik zal deelnemen aan de discussie. Samen kunnen we tot een goed antwoord komen.

 3. Eliott

  Probeer het niet meteen

 4. Faem

  A good opinion, but not everything is correct, you missed quite a lot of details, be more careful in the future

 5. Lawford

  Je hebt ongelijk. Ik kan het bewijzen. Schrijf me in PM, we praten.Schrijf een bericht