Reportage

In de koolfamilie, Romanesco-kool

In de koolfamilie, Romanesco-kool


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dankzij zijn originele vorm maakt Romanesco-kool indruk ondanks zijn zeer late introductie op de internationale markten.

De appelgroene kleur doet denken aan broccoli. De compacte vorm lijkt meer op bloemkool. Romanesco-kool is een op zichzelf staand ras dat in Frankrijk nog weinig wordt geconsumeerd. Toch is de groente een uitstekende bron van vitamines, mineralen en vezels.

De calorie-inname is laag, dus het wordt duidelijk gewaardeerd in een uitgebalanceerd dieet.

  • Lees ook: hoe u Romanesco-kool op de juiste manier laat groeien

Lang gereserveerd voor de Romeinen

Zoals de naam al doet vermoeden, werd Romanesco-kool ontwikkeld in Rome. De cultuur in de Italiaanse hoofdstad is erg oud. Toch duurde het tot de jaren negentig voordat de rest van de wereld hoorde van het bestaan ​​ervan. Nederlandse onderzoekers experimenteren als eersten met de teelt buiten de Romeinse regio.

Sindsdien heeft Bretagne (en in het bijzonder de regio's Saint-Pol-de-Léon en Paimpol) het monopolie op de Franse groenteteelt overgenomen. Romanesco-kool heeft echter nog steeds moeite om zich bekend te maken bij fijnproevers.

Rauw of gestoomd

Beschikbaar van juni tot september, romanesco kool meestal gekookt gegeten. Liever snel stomen, maximaal zeven minuten, om zoveel mogelijk voedingsstoffen vast te houden.

Origineeler, het kan ook rauw worden geproefd, in een salade. Schil na het spoelen de toppen om bijvoorbeeld een soort tabouleh te maken. Bewaar de kern om te serveren gehakt en gekookt in een ander recept.

Op de kraampjes is het beter om smetteloze kool te kiezen met een stevige kop. Geef de voorkeur aan bloeiwijzen met fijne en strakke korrels.

Eet de groente snel om het meeste uit de voedingswaarde te halen. Bewaar het anders maximaal 3 dagen in de groentelade van de koelkast.

Wiskunde leermiddel

Veel beroemde wetenschappers danken hun ontdekking aan de observatie van de natuur.

De organisatie van de bloeiwijzen van Romanesco-kool is dus de illustratie van een in de wiskunde bekend principe, de fractal.

M.B.


Visuele credits: Chou romanesco 1: © Illustrez-vous - stock.adobe.com Chou romanesco 2: © Timolina - stock.adobe.com Chou romanesco 3: © Uliab - stock.adobe.com


Video: Rodekool kweken (Mei 2022).