Tuin bloemen

Deze bloemen die de winter parfumeren


Fruitig, bloemig of vanille, zacht en betoverend, de geur van bepaalde winterbloemen is niet discreet.

Een smaak van de lente waar je tijdens het koude seizoen van kunt genieten.

Lees ook:

  • Bloeit midden in de winter
  • De winterbloemen die de lente inluiden

Winterbloei, een kwestie van verleiden

Om de zeldzame insecten aan te trekken die nog in de winter actief zijn, verdubbelen ze hun verleiding… geurig. De bloemen van winterbloeiende struiken weten hoe je op kunt vallen, door fruitige, honingachtige, vanille of bloemige geuren vrij te geven, wat zonde zou zijn om zonder te doen.

Kies uit de verschillende soorten en plant een van deze struiken bij je voordeur of in een gang, beschut tegen tocht, om er tijdens de bloeiperiode het meeste uit te halen. Pas ook op dat u ze niet naar het oosten blootstelt: de vroege ochtendzon kan hun bloemen bij vorst beschadigen.

Geurige bloemen in gewone grond

Onder de winterharde struiken die niet kieskeurig zijn, vinden we de chimonanthe, waarvan de kleine gele belletjes in februari een geur van kruiden en exotisch fruit afgeven. Zet hem in de zon.

Hetzelfde geldt voor de winter kamperfoelie - lonicera fragrantissima - een gokje aan de parfumkant en een gemakkelijke plant om te slagen.

Geurige bloemen in de winter in rijke grond

In de koele, rijke en goed doorlatende bodems gedijen winterviburnums met de geur van jasmijn en vanille (probeer de rustieke viburnum x bodnantense). In halfschaduw geplant daphne "Bois jolie" zal je vullen met zijn zoete geur die doet denken aan jasmijn.

Detoverhazelaar mollis, met gele of oranje bloemen, is een andere optie, net als mahonia, dat naar ruikt Lelietje van dalen. Beiden zullen een installatie in halfschaduw waarderen.

Weinig bekend, de sarcococca humilis misschien geplant in een pot. Een manier voor wie geen bodem rijk aan humus in de tuin heeft, om te genieten van de aangename geur van vanille.

Geurige bloemen in de winter in zure grond

Als uw grond rijk en zuur is, kunt u in halfschaduw planten a corylopsis pauciflora waarvan de bleekgele bloei in het vroege voorjaar doet denken aan de geur van sinaasappel.

De camellia sasanqua is een andere mogelijkheid, om in de zon te installeren. In streken met milde winters biedt mimosa zijn delicate pompons met de geur van rijstpoeder. Elders is het skimmia japonica houdt van koele bodems: mannelijke “Rubella” -planten hebben geen fruit maar bloemen met de geur van Lelietje van dalen.

L. H.


Video: Herfstbloeiers, welke planten bloeien in het najaar? Herfst. Tuinmanieren (Oktober 2021).