Planten en gezondheid

Goldenrod of solidago: voordelen en deugden

Goldenrod of solidago: voordelen en deugden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bloeiende plant ook wel "gouden schoof", "solidago" of "solidage" genoemd, de guldenroede groeit op zoetwaterkusten, in moerassen, op bergtoppen, in bossen, velden. zanderig, op maritieme oevers, bermen en zelfs in het kreupelhout.

Of het nu in Europa of Noord-Amerika is, er zijn ongeveer 125 soorten guldenroede die al bijna 250 jaar worden herkend.

Een plant waarvan de oorsprong uit Azië en Europa komt, de gouden schoof heeft zich in de loop van de tijd aangepast aan andere omgevingen, waaronder woestenij, grote open ruimtes en heuvels van Noord-Amerika.

Een overblijvend kruid, de guldenroede meet tussen de 70 centimeter en 1 meter hoog. De stengels dragen bloemen in goudgele plumeau en zijn vertakt. Wat betreft de bladeren, ze zijn getand en de wortelstoksteel heeft een paarsrode kleur. De vruchten zijn gelig van kleur en bedekt met een kam van haren.
In Europa bloeit deze plant vooral in droge bossen en open plekken aan het einde van de zomerperiode.
Door de eeuwen heen en in verschillende culturen gebruikt, werd de gouden schoof aanbevolen om verschillende aandoeningen te behandelen. Welke ? Waarom ? En hoe ?
Via de volgende regels zullen we kort de essentiële punten bespreken, met betrekking tot de deugden en voordelen van Solidago, maar ook de dosering die geschikt is voor de behandeling van de geïdentificeerde aandoeningen.

Goldenrod, solidago: voor de goede orde

Het is sinds de Middeleeuwen in Europa dat de guldenroede helende eigenschappen heeft om verkoudheid en longaandoeningen te behandelen.

Maar omdat ze in een geografisch verder afgelegen omgeving woonden, hadden de indianen ook de therapeutische eigenschappen van deze vaste plant opgemerkt, aangezien ze er hun toevlucht toe hadden genomen om insectenbeten te verlichten, koorts te verlagen, borstpijn en pijn te behandelen. keel en zelfs kiespijn.

Tegenwoordig worden de therapeutische voordelen van solidago zelfs benut om het nierstelsel te versterken en bepaalde urineweginfecties te behandelen.

Er zijn verschillende soorten guldenroede in Frankrijk, waaronder Solidago gigantea, Solidago canadensis (of Canadese guldenroede), Solidago virgaurea, die allemaal gewild zijn in de geneeskunde.

Goldenrod, solidago: deugden en gezondheidsvoordelen

Volgens zijn etymologische definitie zou het wetenschappelijke woord Solidago afkomstig zijn uit het Latijn, wat betekent "ik maak heel", "ik consolideer" als toespeling op zijn vermogen om de genezing van wonden te bevorderen.

In de kruidengeneeskunde zijn dit de bladeren, bloemen en stengel van deze plant uit de
Asteraceae die worden gebruikt.

Inderdaad, deze plant waarvan de smaak van zijn honing doet denken aan die van boekweit- en klaverhoning, bevat actieve ingrediënten, waaronder:

- saponosiden met schuimende eigenschappen, die een positief effect hebben op de doorlaatbaarheid van celmembranen. Ze geven de guldenroede zijn slijmoplossende en antimycotische werking,

- essentiële olie,

- diterpenen waarvan bekend is dat ze ontstekingsremmend en antimicrobieel zijn,

- fenolzuren met antioxiderende eigenschappen die zo het ontstaan ​​van hart- en vaatziekten, kanker en ouderdomsaandoeningen kunnen voorkomen,

- tannines, dit zijn natuurlijke stoffen die de aanmaak van eiwitten kunnen bevorderen,

- 1 tot 2% flavonoïden van het vitamine P-type die anti-oxidant en ontstekingsremmend zijn. Deze stof wordt met name in Duitsland gebruikt voor de behandeling van spataderen.

Sterker nog, we merken voor guldenroede de diuretische eigenschappen op die de behandeling van nieraandoeningen bevorderen door deze te reguleren.

In sommige gevallen wordt Solidago gebruikt:

- als preventieve maatregel bij longaandoeningen, schimmelinfecties (van schimmels die vaginale infecties veroorzaken), maagdarmstoornissen,

- curatief om de genezing van wonden te vergemakkelijken dankzij de adstringerende eigenschappen.

Tegenwoordig zijn de eigenschappen van guldenroede in Europa divers: zweetdrijvend, borstvliesachtig, stimulerend, aperitief, windafdrijvend en tonisch, deze plant wordt zelfs aanbevolen in geval van misselijkheid, diarree, enteritis, galaandoeningen, nierziekte (nefritis, oligurie, nierstenen, albuminurie, cystitis, colibacillose) en enterocolitis.

Gebruik en doseringen van guldenroede, solidago

Over het algemeen wordt Solidago gebruikt in de vorm van siropen en kruidenthee.

> Voor de bereiding van de siroop:

Breng 1 liter water aan de kook. Voeg 100 gram bloeiende kruiden toe en laat ze 10 minuten koken. Laat het vervolgens 12 uur staan ​​voordat u filtert. Voeg voor het zoeten 1,5 kg suiker toe en zet het vervolgens weer op het vuur tot de suiker volledig is opgelost. De zo gevormde guldenroede siroop kan in de koelkast worden bewaard. Wat betreft de dosering raden we aan om elk uur 1 eetlepel siroop te nemen.

> Voor de bereiding van de infusie:

Meet af en giet in een geschikte bak 1 of 2 eetlepels gedroogde guldenroede. Voeg 1 liter koud water toe en breng alles 2 minuten aan de kook. Laat de kruidenthee ongeveer tien minuten staan ​​voordat u deze opdrinkt, bij voorkeur tussen de maaltijden door.

Deze kruidenthee kan worden ingenomen in geval van zweren of uitwendig worden aangebracht bij insectenbeten, wonden en andere huidinfecties.

Goed om te weten over de guldenroede

Van sommige soorten Solidago wordt gezegd dat ze antitumorale eigenschappen hebben. Met dit in gedachten is er wetenschappelijk onderzoek gaande om een ​​behandeling tegen kanker te vinden.
Guldenroede-infusie wordt sterk afgeraden voor mensen met hartproblemen, chronische nieraandoeningen of longoedeem.
Hoewel er geen nadelige effecten of interacties met andere medicijnen of medicinale planten zijn opgemerkt, wordt het ten strengste niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vooral in de vorm van etherische olie.

Praktische tips / trucs over solidago

De bereiding van siropen en infusen moet gebeuren onder de beste hygiënische omstandigheden.
Om ten volle te genieten van de deugden en voordelen van solidage, is het raadzaam om de gebruiksvoorwaarden en de dosering te respecteren.

Raadpleeg bij twijfel uw arts en / of uw apotheker.


Video: Medicinal Uses of GOLDENROD + Goldenrod TINCTURE how-to (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Daron

  Wat een sierlijke gedachte

 2. Kimane

  Analogen bestaan?

 3. Aymon

  Daar is iets mee, en ik denk dat het een goed idee is.

 4. Bruhier

  ik heb al

 5. Shelden

  Daarin is ook iets uitstekend het idee, is het met je eens.

 6. Esequiel

  Zo kun je eindeloos discussiëren..

 7. Kagazshura

  Vertel het me alsjeblieft - waar voor mij om er meer over te leren?Schrijf een bericht