Informatie

Haagheesters: maak de juiste keuze volgens de gewenste haag

Haagheesters: maak de juiste keuze volgens de gewenste haag


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Heggen zijn belangrijk: ze reguleren de wind, bieden beschutting aan de plaatselijke fauna, verduisteren en verduisteren, verminderen het geluid, decoreren… En hun keuze is enorm!

"We maken onderscheid tussen klassieke hagen en levende of vrije hagen", legt de Engelse tuinman Geoff Hodge, auteur van Tailler comme un pro, uit. Klassieke hagen, dicht gesnoeid, zijn bedekt met bladeren tot op de grond, met compact loof ", dit zijn meestal coniferen.

"Kies voor levende heggen planten met kleurrijk blad, mooie bloemen en indien mogelijk bessen om het spektakel in de herfst te verlengen en tegelijkertijd vogels aan te trekken."

  • Ontdek onze artikelen over de heg

Drie klassieke hindernissen

Photinia Roodborstje : zijn rode kleur in de herfst is zijn grote esthetische troef. De fotinia wordt geclassificeerd als conventionele hagen als u hem twee keer per jaar snoeit, maar kan een vrijere haag worden als de jaarlijkse snoei uniek is. Pas op voor vorst voor jonge planten (volwassen, het is zeer resistent).

Ten slotte vraagt ​​het wat aandacht: de eerste jaren kunstmest in het voorjaar.

Lonicera nitida : een uitstekend alternatief voor buxus, “buxuskamperfoelie” groeit snel, laat zich gemakkelijk verbouwen en vermenigvuldigen. In het voorjaar is het versierd met kleine witte bloemen.

Het heeft een paar vereisten: het geeft de voorkeur aan rijke, vochtige maar goed doorlatende bodems en een zonnige blootstelling.

Altijd ter vervanging van buxus, denk ook aan houtskool (Euonymus), hulst en mirte.

Viburnum tinus : schat van trendy tuinarchitecten (zoals Pierre-Alexandre Risser van Horticulture & Gardens), de laurierblik is een van de semi-klassieke hindernissen. Blijvend, gemakkelijk in de omgang (afgezien van een goede watergift de eerste twee jaar heeft hij geen onderhoud nodig) en verrukkelijk met zijn witte bloemen en lenteroze knoppen.

Let op: kies een plek in de halfschaduw: niet in de volle zon in de zomer maar met goed licht in de winter.

De viburnum tinus Past zich goed aan de containercultuur aan, waardoor het een uitstekende keuze is voor stedelijke terrassen.

Andere klassieke hedge-opties: liguster, kersen laurier, pittosporum, rododendron, choisya, charme, beuken. Ook de thuja en de buxus maar de eerste is opdringerig en achterhaald; de tweede momenteel in gevaar vanwege de gesel van buxus mot.

Drie woon- en landelijke heggen

Forsythia : het lichtgevende forsythia heeft prachtige gele bloemen en luidt de lentefeesten in. Hij bloeit in maart en maakt de hele tuin wakker. Winterhard en gemakkelijk, het hoeft alleen na de bloei te worden gesnoeid om het volgende jaar weer te bloeien en tegelijkertijd een beetje te bemesten. Hij houdt van de zon of halfschaduw en doet het net zo goed in de volle grond als in een container, op een terras (pas op voor de juiste dosering van water en afvoer).

Let ook op eventuele plagen en ziekten die op het juiste moment moeten worden behandeld.

Struik wateraardbei : deze struik is ook versierd met gele bloemen, echter bleker dan forsythia, maar lijkt op charmante gele rozen. Lange bloeitijd (mei tot oktober), zeer eenvoudig onderhoud, aanpassing aan alle bodems, weerstand tegen vorst en hittegolven ... het heeft vele voordelen! Reserveer haar alleen op een zeer zonnige locatie om de bloei te optimaliseren.

Middelgroot (ongeveer 1 m hoog), de struikachtig potentieel zeer geschikt voor kleine tuinen en zelfs balkonterrassen.

Ribes sanguineum : denk ook aan kleine fruitbomen! De ribben, ook wel "bloeiende bes"Of" haag van zwarte bessenbloemen ", is zeer rijkbloeiend, roze van kleur en vormt in de zomer een echte bloemenmuur. De bladeren zijn zelfs geurig. Ze zijn echter bladverliezend, zoals die van de meeste hagen. De zwarte bessen zijn niet giftig, ze zijn resistent en gemakkelijk te kweken, ze groeien snel. Ook in de volle grond en in potten voelt hij zich prettig.

Andere opties voor landelijke heggen: berberis, Japanse spirea, hazelnoot, brandende struik, cotoneaster ... Heeft u moeite met het maken van uw keuze, combineer dan verschillende soorten om een ​​gratis haag samen te stellen die uniek zal zijn!

  • Om te lezen: Snoei als een professional, uitgegeven door Marabout, in de collectie van L’expert du jardin facile.

Claire Lelong-Lehoang

Visuele credits: Klassieke heg: © Eden - stock.adobe.com Forsythia: © Nikolay100 - stock.adobe.com Ribes: © Vodolej - stock.adobe.com


Video: Houtmeyers Planten van een haag (Mei 2022).