Tuinieren

Zorg in de winter voor uw tuin

Zorg in de winter voor uw tuin


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Deze herfst was bijzonder aangenaam dankzij optimale zonneschijn, milde temperaturen en afwezigheid van wind: ideaal voor onze wintertuin.

Tussen november en maart ademt de tuinman een beetje en krijgt hij in zijn warme huis de acties van de komende lente. Maar direct contact houden met de tuin is essentieel. Vooral omdat er altijd taken moeten worden uitgevoerd om uw buitenruimte te onderhouden en in te richten.

Hier is het advies van landschapsarchitect Pierre Geeraerts.

Verzamel de bladeren en mulch in de winter

Hier zijn de kale bomen: blijf alles verzamelen dode bladeren tot de laatste, om een ​​schone tuin te hebben en om ophoping van organisch materiaal te voorkomen. Composteer ze of gebruik ze als mulchenen selecteer vervolgens indien nodig degenen die niet te vol water staan, afhankelijk van het weer. Mulchen beschermt de grond en verrijkt deze (zie hoe de bosbodem nooit kaal is). Stro, schors, grind, puzzolaan, leisteen, geweven zeildoek (waardoor het water kan passeren): de tuinman heeft een breed scala aan keuzes.

Vanuit algemeen oogpunt ook bloembedden, siervijvers, tuinaccessoires schoonmaken ...

Winter de meest kwetsbare planten

Als het nodig is om in een koude kas, of zelfs binnenshuis, de meest kwetsbare en exotische planten binnen te halen, of speciaal snoeien zoals in wolken, kun je daarentegen de robuustere planten laten profiteren van het weer, als dat laatste goed is. Maak eenvoudig de winterzeilen en andere bescherming klaar, zodat u ze kunt afdekken zodra de temperaturen dalen.

Lees ook: bescherm planten in de winter

Plant, zaai, proef!

In de moestuin worden wintergroenten zoals salades, de kool, prei, pastinaak en Jeruzalem artichokken moeten worden verzameld en geproefd.

Denk ook na over uw moestuinplan voor een nieuwe cyclus, het opzetten van een vruchtwisseling.

Wat betreft het zaaien, ze kunnen onder beschutting worden geïmplementeerd. Als het in januari niet vriest, kun je er zelfs een paar planten rozenstruiken, bomen en struiken verouderd, evenals sommige fruitbomen en vaste planten (behalve eenjarige planten), en maak van de gelegenheid gebruik om een ​​beetje in de omliggende grond te graven om deze te beluchten. Begin als laatste met het voorbereiden van de zomerbollen.

Snoei (of niet) in de winter

Over het algemeen is het noodzakelijk om uit de vorst te snoeien. Bij het begin van de winter is het soms nog mogelijk om de krachtigere planten uit te dunnen, zoals klimmen, rozen en vaste planten, die in de vroege herfst nog mooi waren.

Aan de andere kant moeten de meeste zomerbloeiende planten een zogenaamd "truitje" behouden om de kou te weerstaan, dus raak de bloemen niet meer aan.hortensia's noch naar grassen bijvoorbeeld en programmeer de grootte van de struiken eerder aan het einde van de winter.

Bedenk ook dat aan de fruitzijde steenbomen "groen" snoeien, terwijl pitbomen snoeien als ze geen bladeren meer hebben.

Ontwikkelingswerk: doelstelling voorjaar

Om volop te kunnen genieten van de tuin wanneer de natuur ontwaakt, is het goed om in de winter grote landschapswerkzaamheden uit te voeren, altijd als het weer het toelaat: renovatie van een steegje, voorbereiding van de grond voor een gazon, een heg, een terras, een zwembad ... Zorg tenslotte ook voor een goede gezondheid vogels en andere kleine bewoners in uw tuin door ze van water en geschikt voedsel te voorzien, terwijl u ze een schuilplaats bouwt voor de koudere nachten. Ze zullen je dankbaar zijn door zelfs in het vroege voorjaar aan je zijde te blijven!

Claire Lelong-Lehoang


Video: Hoe bescherm je je planten tegen vorst? Tuinieren in de winter. Tuinmanieren (Mei 2022).