Informatie

De kerstroos, een winterse schat

De kerstroos, een winterse schat


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In de familie van zeldzame bloemen die bloeien in de winter, vraag naar de nieskruid ... De magie van Kerstmis in al zijn pracht!

Van de 15 soorten nieskruid, de kerst roos is helleborus niger of "zwarte nieskruid" met ... witte bloemen (de wortels zijn zwart!). Delicaat maar rustiek, elegant met zijn 5 opengewerkte kelkblaadjes, en verrassend in alle seizoenen, heeft aanhoudend groen blad * en bloeit van december tot het vroege voorjaar.

Piercing zelfs onder een laag sneeuw, de kou trotseert, symboliseert het kracht en hoop. De kerstlegende zegt dat de nieskruid het geschenk is voor het kindje Jezus, geboren uit een eenvoudige herderin wiens tranen van armoede door een engel in magische bloemen werden omgezet.

  • Helleborus, de kerstroos
  • Hellebores, de bloemen van de kou

Nieuwe generatie nieskruid

De andere nieskruid een van de bekendste is de helleborus orientalis, of vastenroos, gewaardeerd om zijn zeer lange bloei en zijn aanpassing aan droogte. Ze zou de gemakkelijkste van allemaal zijn.

Tot nu toe hebben de verschillende hybriden het mogelijk gemaakt om het kleurenpalet van deze bloemen uit te breiden, variërend van wit gespikkeld met poederroze tot paars en zelfs groen voor Helleborus argutifolius. Ontdek dit jaar de nieuwste hybriden die zijn gemaakt die de kwaliteiten van deze twee variëteiten samenbrengen: Madame Lemonnier (roze) en Paradenia (wit) ** nieskruid.

Zeldzaam en kostbaar de kerstroos

Als je ze bijvoorbeeld tijdens een wandeling in de Alpen in de bergen aantreft, waar ze van nature gedijen, wees dan voorzichtig, dit zijn beschermde soorten en bovendien erg giftig.

Over het algemeen houdt het (we zeggen een nieskruid!) Van schaduw of halfschaduw, evenals van rijke, zware maar doorlatende en koele grond. Het is bang voor droogte, mulchen is daarom essentieel. De experts van de Small Rustica Treatise on Perennials (bij Rustica-edities) adviseren "om een ​​laag compost aan de basis uit te strooien en deze te omringen met een nest dode bladeren." Je kunt ook vlas-pailletten of schorsmulch gebruiken.

Heerlijk in de tuin of in een "kreupel" -sfeer, nieskruid ondersteunt ook het leven in een pot maar altijd buiten en in de schaduw (balkons, terrassen, raamranden). U kunt ze tijdens de vakantie een paar dagen binnenbrengen om uw interieur te versieren, waarbij u de voorkeur geeft aan kamers met weinig verwarming, voordat u ze weer buiten plaatst en toch thermische schokken vermijdt.

Een geschenk van de winter

Profiteer van de feestdagen om er een te kopen en plant hem dan in de lente (dit is ook het moment waarop je hem kunt vermenigvuldigen). Graaf goed, voeg compost toe, zorg voor de wortels en kies de locatie goed, want denieskruid hou er niet van om verplaatst te worden. Wees geduldig, want het kan zijn dat je twee of drie jaar moet wachten voordat je hem ziet bloeien, maar dan is het onder ideale omstandigheden een zeer gemakkelijke plant.

Het is voldoende om het oude gebladerte af te snijden, zodat het nieuwe, als het wijst, goed kan groeien. En als u besluit de verdorde bloemen niet af te snijden, zal de nieskruid zichzelf opnieuw zaaien. Laat het vervolgens op natuurlijke wijze vermenigvuldigen en verplant het waar u maar wilt.

* Sommige soorten zijn echter bladverliezend zoals helleborus atrorubens en helleborus cyclophyllus.

Claire Lelong-Lehoang

  • Helleborus, de kerstroos
  • Hellebores, de bloemen van de kou

Visuele credits: Hellébore 1: © Beppenob - stock.adobe.com Hellébore 2: © Lucaar - stock.adobe.com Hellébore 3: © Anitasstudio - stock.adobe.com Hellébore 4: © Alison Bowden - stock.adobe.com


Video: Barre winter februari 1979 (Mei 2022).